Pagina's

dinsdag 10 mei 2016

Workshop Mochila Haken

Gisteravond was het dan zover. De eerste keer dat ik een workshop Mochila haken gaf. Ik heb een hele poos koud water vrees gehad omdat ik het een behoorlijke bewerkelijke techniek vind en ik ervan overtuigd moet zijn dat ik het zelf goed beheers alvorens het aan anderen te leren. En dat moment was gisteravond.
Voor mij is het een groot compliment dat ik cursisten heb die telkens weer terugkomen. En dat was gisteravond ook het geval. Er was gewacht op deze workshop.

Ik mocht 4 deelnemers verwelkomen en we zijn eigenlijk gelijk van start gegaan. De bodem van een Mochila tas kan  lastig zijn en ik wilde toch wel graag dat de bodem klaar zou zijn. Het is toch de eerste kennismaking met de techniek en veel tellen. Het is in 3 van de 4 gevallen gelukt! En toen natuurlijk patroon tellen en stoppen met meerderen. In de eerste toer is het resultaat eigenlijk niet wat je ervan verwacht en dan is het de kunst om toch door te haken. Pas na een toer of 5 zie je resultaat.

Ik heb een patroon via pinterest gevonden waarvan ik het geschikt achtte om met Mochila haken te beginnen. Redelijk grafisch maar wel met genoeg kleurwisselingen. Een nette kleurwisseling maakt een mooi resultaat. De bodem hebben we in spiraalpatroon gehaakt, zonder specifiek patroon.

Aan het eind van de avond, de workshop duurde ruim 2,5 uur, was de techniek duidelijk en hebben we weer heel hard gelachen. En dat maakt een workshop tot een succes!
Bedankt Paula, Ilona, Desiré en Heidi!
En natuurlijk van Maanen Mode en Textiel, Gerco, Bedankt!

Wil je ook een workshop volgen, bij van Maanen in Hoevelaken of op locatie, bel dan met
06-24228979 Er is meer mogelijk dan je denkt.



dinsdag 3 mei 2016

Mochila Tapestry Haken 1




Wat zijn ze mooi en wat is het populair; Mochila tassen haken (deze foto komt van internet en is niet mijn verdienste, maar complimenten aan de maakster!)

Mochila betekent rugzak in het Spaans. En hiermee wordt in dit verband een gehaakte rugzak bedoeld in vele heldere kleuren. Prachtig.
Vooral gemaakt door de Wayuu Indianen in Columbia, maar inmiddels is de techniek over de wereld verspreid en enorm populair.
Ik noem het verven met je haaknaald. Wat een schitterend resultaat kun je krijgen met  kleuren die jij mooi vindt. Alles is mogelijk.

Er kan lang en kort gepraat worden over Mochila tassen, maar waar het op neer komt is dat de gebruikte techniek onder het tapestry haken valt en met een variatie daarop haak je een Mochila tas.
Hoe je het ook noemt, het is LEUK! En helemaal naar jouw eigen inzicht en kleur beleving te maken. Uniek dus!

Op Facebook ben ik lid van een aantal haakgroepen en ik zag deze schitterende tassen steeds vaker voorbij komen en vond dat ik niet kon achterblijven. Dus ben ik op zoek gegaan naar een beginnerspatroon en heb dat gemaakt.
De grootste uitdaging is de bodem. Als perfectionist wil ik die plat hebben, maar dat is bij mijn eerste keer niet gelukt. Ik heb het geaccepteerd en heb de tas afgemaakt. Ik kom later nog even terug op de bodem. Een makkelijk, grafisch patroon waarbij ik me eigenlijk alleen heb beziggehouden met de meeloopdraden en de kleurwissel. Bij een volgende tas zou ik me wel bezighouden met het haken door de achterste lus en de gelijkmatigheid van de spanning op de draden. Als mijn tasje gesloten is, ziet het er nog fatsoenlijk uit, maar als ik hem opendoe en rechtop zet, zie je een zandlopervorm. Verre van perfect dus.


Dicht ziet het tasje er nog wel redelijk uit

Maar hier is toch duidelijk de afwijkende vorm te zien

En gelukkig voor mij, is de komvormige bodem op de foto niet echt zichtbaar


Hmmm, dat betekent zoals met alles, oefenen om een gelijkmatiger resultaat te krijgen. En dat ben ik dus gaan doen. Maar ook alles weer uitgehaald omdat ik nog meer moest oefenen. Daar heb ik dus geen foto's van, maar ik durf nu wel voorzichtig te zeggen dat ik het redelijk onder de knie heb.


Nog even terugkomen op de bodem. Hoe krijg je die nou netjes plat zonder direct uit te halen of naar de strijkbout te grijpen? Hier komt toch een klein stukje wiskunde om de hoek kijken. Het heeft namelijk alles te maken met de omtrek van de cirkel. Als je alleen vasten haakt blijft het haakwerk over het algemeen plat als je in iedere toer 6 steken meerdert. De grootte van de steken bepaalt hoeveel de cirkel in omtrek toeneemt per toer. Door de meeloopdraden worden de vasten langer en neemt de cirkel iedere toer meer in omtrek toe dan zonder meeloopdraden. Dat houdt in dat je dus meer moet meerderen per toer om de cirkel pat te houden.
Ik hoop zo dat ik het duidelijk uitleg. Als vuistregel geldt 8 meerderingen per toer. Dus je start met 8 vasten in een magische ring, en meerdert iedere toer 8 vasten erbij. Tellen en het markeren van je toeren is echt van belang voor het resultaat.
Mocht het nou gebeuren dat jouw bodem krom trekt als een kommetje, haal het dan uit en ga verder met 10 meerderingen per toer.
Blijf meer meerderingen proberen tot jouw bodem naar tevredenheid plat is. Vind je een komvormige bodem niet erg, vergeet dan al het bovenstaande en haak ontspannen verder! Het is jouw werk en alleen jouw tevredenheid telt!

Ik vind tapestry haken en dan vooral Mochila haken bewerkelijk. Er is veel wat je moet beheersen en moet kunnen. Dus als je eraan begint, kies dan een simpel patroon. Af en toe wat frustratie is onderdeel van het proces, maar blijf je vloeken en tieren, kies dan iets waar je weer een glimlach van op je gezicht krijgt. Er is namelijk nog zoveel te haken!